Mudel nr1 oli esimene tõsisemalt võetav lahend, peale igasugu katsetusi. Algse idee kohaselt pidi see olema sobilik väiksesse kuni keskmise suurusega (elu)tuppa,  kus ruumiga pole kunagi priisata.  Kuna kastimahti tänu tagasihoidlikele mõõtmetele on kaunikesti pisike, siis seadis see omad kitsendused ka elementidele – valiku läbisid Saksa tootja Visaton 5″ midbass W130SC ja kõrgsagedust asus teenima sama firma SC10N. Mõlemad elemendid olid ka magnetiliselt varjestatud, võimaldamaks asetust TV/monitori lähedusse.

nr1, peitsitud maarjakask

Aastate jooksul on tehniline pool pisut muutunud, filtrit on täiustatud ning ka erinevaid elemente on kaasatud – kuid algne idee 5″ midbass 2ribalises pisikeses riiulikastis on jäänud samaks! Tänasel päeval on nr1 väljanägemine midagi sellist:

nr1, mahagoni spooniga

Kui ütlesin, et kõlar oli mõeldud mängima väiksesse ruumi, siis mõningaid iseärasusi silmas pidades võib seda ka suures ruumis kasutada. Tuleb vaid mõningaid nüansse tähele panna:

* väike kõlar suures ruumis üldjuhul ei täida ühtlaselt energiaga kogu ruumi;

* väikesest kõlarist, sõltumata sellest, mida ütlevad tehnilised parameetrid ja dokumentatsioon, ei ole suutelised mängima sagedusriba madalamas otsas võrdeliselt suure kõlariga – probleem on füüsilistes parameetrites kinni;

* väikesed kõlarid ei ole üldjuhul nii tundlikkud kui suuremad kõlarid

Palju on inimese enda kuulamisharjumuses kinni. Olen ise kasutanud sellist lahendit ka suuremas ruumis(40 m2)  ja minu jaoks ei ole nimetatud aspektid probleemiks.

Nagu ikka, on võimalik seda kõlaripaari tellida – viimistlusevalik on väga lai, aga ka tehniline pool väga mitmekülgne.  Ning alati saab ka asju kuulata-käega katsuda!